Zondag 22 maart a.s. zal de 40e Marathon van start gaan. In het kader van dit jubileum hebben uitzetter en organisatie naar eigen zeggen er iets bijzonders van gemaakt. De deelname staat open voor A-, B- en C-klassers en bij voldoende aanmelding zal er tevens een toertocht plaatsvinden door het fraaie Limburgse landschap. Reden genoeg om hier op de NRF site extra aandacht aan te schenken. Meer informatie over de rit kunt u vinden onder ritinformatie in de downloadsectie op deze site.

Korte historie van de Grensland Marathon

In 1975 werkten Auke de Vries en Frans Stalmeier aan een idee om bij de toenmalige MAC Grensland een rit te organiseren die boven de andere ritten van Grensland uitstak. Het geheel werd gesponsord door de ALDO, een Hoensbroekse 'doe het zelf supermarkt' waar Auke indertijd directeur was.

Voorbereiding start op de markt

Zo ontstond de ALDO-Marathon die elk jaar in maart werd verreden. De eerste Marathons telden nog niet mee voor een
kampioenschap maar dat was niet te merken aan het aantal deelnemers; het waren de tijden van ca. 80 tot 100 voertuigen.
 
Ook de autokeuring, rallyschilden en de startbus van het Limburgs Dagblad liggen nog vers in het geheugen. De prijzentafel was rijk gevuld met 'vette' prijzen. De Marathon was een rit met veel franje!
Na een aantal jaren besloot het bestuur om de rit los te maken van een commercieel bedrijf en verder te laten gaan onder de naam Grensland Marathon.
Start 16e Marathon 1991
 
Vermeldenswaardig is ook nog dat in het jaar dat de KNAC en KNMV voor het eerst hetzelfde reglement hanteerden er maar liefst 27 A-klassedeelnemers aan de start stonden. Die zouden we nu als totaaldeelname koesteren...
In de jaren 80/90 ging de rit meetellen voor het RAC Zuid Kampioenschap en uiteindelijk ook voor het NRF Kampioenschap Routebeschrijving. De rit telt tegenwoordig niet meer mee voor het Regio Kampioenschap maar is een vaste waarde van het NRF-kampioenschap.